http://www.besharateno.irمحمد  د رویش،کنشگر محیط زیست د ر گفت و گو با« بشارت نو»مطرح کرد :
سد«چم‌شیر» د ر مسیر د روغ

در نامه آقای سلاجقه به رئیس جمهور تاکید شده گزارش ارزیابی این سد که سال ۸۸ تهیه شده فاقد بخشهای مهمی از واقعیتهای این منطقه است و نیاز به بازنگری دارد
زهرا د ولت آباد ی /  گزارش ارزیابی که سال ۸۸ برای سد  چم‌شیر تهیه شد  فاقد  بخش‌های مهمی از واقعیت‌های این منطقه است.از جمله این‌که د ر گزارش ارزیابی تاکید  شد  این گزارش بد ون وجود  گزارش هید رولوژی نوشته شد ه و همچنین قید  شد  که هیچ گونه‌ی گیاه ارزشمند ی به جز خارخسک د ر منطقه وجود  ند ارد  و این موضوع کاملا اشتباه است.
سد  چم‌شیر د ر ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر د وگنبد ان د ر استان کهگیلویه و بویراحمد  و بر روی رود خانه زهره د ر مراحل پایانی ساخت قرار د ارد  و شمارش معکوس برای آبگیری آن نگرانی‌ها را د ر خصوص تکرار یک فاجعه د وچند ان کرد ه است. سد ی که بر روی سازند  گچساران، یعنی همان سازند ی که سد  گتوند  بر روی آن بنا شد ه، ساخته شد ه است و باید  د ید  که د ر صورت آبگیری آن چه تبعاتی برای خوزستان ،محیط زیست، کشاورزی و زند گی مرد مانش د ارد .
از آذرماه سال گذشته که 10 استاد  د انشگاه د ر حوزه محیط‌زیست با ارسال نامه‌ای به رئیس جمهور خواستار جلوگیری از آبگیری سد  چم‌شیر شد ند ، بیش از یک سال می‌گذرد  و د ر ماه‌های اخیر که پیشرفت فیزیکی این سد  به 94 د رصد  رسید ه و چم‌شیر روز به روز به آبگیری نزد یکتر می‌شود ، مخالفت‌ها با آبگیری این سد  صرفا به اساتید  د انشگاه و فعالان محیط‌زیست محد ود  نماند ه است و د ر هفته‌های گذشته بسیاری از نهاد‌های رسمی کشور از جمله سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان زمین‌شناسی، شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، کمیسیون اصل 90 و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، مخالفت خود  را با آبگیری زود هنگام این سد  اعلام کرد ه‌اند .
شواهد  نشان می‌د هد  مبنای مطالعات محیط‌زیستی انجام شد ه برای سد  چم‌شیر که براساس آن د ر سال‌های قبل مجوز اولیه احد اث این سد  صاد ر شد ، ایراد اتی جد ی د ارد  و با توجه به مخالفت رسمی نهاد‌های ذی‌ربط با آبگیری این سد  و تاکید  بر لزوم انجام مطالعات مجد د  د ر حوزه‌های مختلف د ر محد ود ه سد  چم‌شیر، د ر شرایط کنونی آبگیری این سد  به هیچ وجه به صلاح نیست.
وزارت نیرو متولی این سد  است و باید  ابهاماتی که د ر خصوص اجرای این سد  وجود  د ارد  را برطرف کند ، باید  د ید  وزارت نیرو د ر این زمینه چه راهکاری را ارائه می‌کند .
با توجه به این‌که این موضوع موجب مخالفت برخی از مسئولین ، سازمان‌های د ولتی و حتی مجلسیان هم شد ه است .
بشارت نو د ر این رابطه گفت‌وگویی با محمد  د رویش یکی از کنشگران محیط‌زیست  ترتیب د اد  و به د نبال پاسخ به این سوال که چرا د ر زمان ساخت این انتقاد‌ها مطرح نمی‌شود  به پاسخ جالبی رسید یم و بعد  مشکلات و تبعات آبگیری سد  چم‌شیر را بررسی و گریزی به سد  گتوند  زد ه ایم.
متن زیر مشروح گفت‌وگوی انجام شد ه  با محمد  د رویش است :
د ر خبرها آمد ه بود  هفته آیند ه احتمالا سد  چم‌شیر آبگیری شود . علی‌رغم مخالفت‌هایی که خود  ریاست سازمان محیط‌زیست  د اشتند می‌خواهیم  نظر شما د ر رابطه با د رستی و ناد رستی طرح و تبعات آن را بد انیم چیست؟
همان‌طوریکه رئیس سازمان محیط‌زیست و رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس آقای پژمانفر صراحتاً موضع‌گیری کرد ند  و نامه‌ای به رئیس جمهور نوشتند  و خواستار توقف آبگیری سد  شد ند  . آنقد ر  نگرانی‌ها جد ی بود ه که این د و سازمان مهم کشور خواهان توقف آبگیری شد ند  و به د لیل تبعاتی که ممکن است د ر واقع آبگیری  این سد  به وجود  بیاورد  و باعث بحران جد ی د ر شرق خوزستان شد ه وبر ابعاد  نارضایتی مرد م اضافه بکند  این نشان می‌د هد  که این مسئله فراتر از نگرانی چند  فعال محیط زیستی است  .
د ر نامه‌ای که آقای سلاجقه به رئیس جمهور نوشته تاکید  شد ه که نیاز به بازنگری د ر گزارش ارزیابی این سد  هست و د ر واقع گزارش ارزیابی که سال ۸۸ تهیه شد ه فاقد  بخش‌های مهمی از واقعیت‌های این منطقه می‌باشد .از جمله این‌که د ر گزارش ارزیابی تاکید  شد ه که این گزارش بد ون وجود  گزارش هید رولوژی نوشته شد ه است  ود راین گزارش گفته شد ه که هیچ گونه‌ی گیاهی ارزشمند   به جز خارخسک د ر منطقه وجود  ند ارد  که خوب این اشتباه است. همچنین د ر گزارش گفته شد ه که د ر صورت ساخت این سد  ۹۰ میلیون متر مکعب آب شیرین تامین می‌کند ؛ ولی که سازند گان این سد  چنین اد عایی ند ارند  و می‌گویند  قرار نیست آب شرب تهیه شود  ما حد اکثرمی‌توانیم برق تولید  کنیم و کشاورزی را گسترش بد هیم .

این د ر حالی است که اگر گزارشی که زمین شناسان وزارت نفت تولید  کرد ند  د رست باشد  (آقای د کتر امیر بختیار این گزارش را تهیه کرد ه است) و چیزی بین ۶۰ تا ۷۰ د رصد  مخزن سد  متاثر از سازند  گچساران - آن هم فروافتاد گی د زفول باشد -  آن زمان  EC به مراتب بالاتر از حد  تحمل زمین‌های کشاورزی خواهد  شد  و زمانی می‌رسد  که یک فاجعه بزرگ رخ خواهد  د اد ، حتی توربین‌های تولید  برق با چنین میزان  EC نمی‌توانند  کار بکنند  ما نیاز د اریم که گمانه‌های بیشتری زد ه شود  و بررسی‌ها تا عمق 100 متر گسترد ه‌تر گرد د  تا ببینیم این لایه‌های نمک د ر چه موقعیتی قرار د ارند  این مطالبه سازمان محیط‌زیست و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس هم می‌باشد  و امید وارم که واقعا به قانون احترام بگذارند  آن را اجرا کنند  و به سازند گان سد ، وزارت نیرو اجازه ند هند  که سد  آبگیری شود  . اگر سازمان محیط زیست مشاهد ه کرد  که حرفش را  قبول نکرد ند  باید  موضع‌گیری شفاف و جد ی نسبت به این موضوع د اشته باشد  اگر غیر از این عمل شود  به قولی د یگر سنگ روی سنگ بند  نمی‌شود  و هیچکس سازمان حفاظت محیط زیست رو جد ی نخواهد  گرفت.
* چه عواملی باعث می‌شوند  ما از اتفاقات و تجارب گذشته مثل سد  گتوند  د ر طرحه‌ای بعد ی استفاد ه نکنیم ؟
اهمال کاری و تعلل سازمان حفاظت محیط زیست.  د ر د ولت د وم احمد ی نژاد  آقای محمد ی زاد ه طی نامه‌ای به نامجو وزیر وقت نیرو اطلاع‌رسانی کرد ند  که " طبق  جمع بند ی نظرات کارشناسی  نباید  سد  آبگیری شود " اما وزیر نیرو هیچ توجهی به د رخواست سازمان محیط‌زیست نکرد  وبا حضور رئیس جمهور سد  را آب گیری کرد ند .سازمان محیط زیست و آقای محمد ی زاد ه سکوت کرد ند  و هیچ واکنشی د ر مقابل این عمل از خود  بروز ند اد ند .حتی به نشانه اعتراض استعفاء هم ند اد ند ؛ اگر آن زمان  سازمان محیط‌زیست به د رستی عمل می‌کرد  شاید  این فاجعه امروز اتفاق نمی‌افتاد  .امید وارم امروز آقای سلاجقه به د رستی عمل کند  و اگر احساس کرد  که حرف سازمان حفاظت محیط‌زیست  جد ی گرفته نمی‌شود   به احترام افکار عمومی به احترام شان اصل  ۵۰ قانون اساسی و شان خود شان به عنوان استاد  د انشگاه با مرد م شفاف مسئله را مطرح و استعفاء بد هند  .
* چرا هنگام مطالعه یا ساخت چنین سد‌ها و پروژه هایی هیچ انتقاد ی از سوی کارشناسان و فعالان حوزه محیط‌زیست صورت نمی‌گیرد  و پس از سرمایه‌گذاری‌های هنگفت صرف شد ه زمان آبگیری مخالفت‌ها و انتقاد ها شروع می‌شود ؛آیا این کارشناسان از وقوع چنین پروژه‌هایی آگاه نیستند ؟
بله کارشناسان بی اطلاع هستند  و در جریان انجام چنین طرح‌هایی نیستند . روزانه د ه‌ها طرح و پروژه همزمان د ر حال اجرا هستند . طبق قانون گزارش ارزیابی د ر مورد  ساخت این سد‌ها باید  د ر معرض افکارعمومی قرار بگیرد .

 
✅ کانال:
@besharatenow
🌐 آدرس سایت:
http://www.besharateno.ir
واتساپ:
https://chat.whatsapp.com/Kvt5rIzguPEJlf14x0oCzP
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/besharateno/
Besharateno
ایتا:
https://eitaa.com/besharateno
بله:
@besharateno